fredag 6 juni 2008

The Sandwich: 6:e juni, Sveriges nationaldag???


Idag är alla lediga från sina jobb och vi firar vår nationaldag, djäklar vad kul...undrar vad det är vi firar egentligen? I går var det ca 30 grader varmt och en tryckande hetta, då fick man svettas på kontoret och drömma, göra storslagna planer och bara längta till idag. Drömmen var en härlig picknik med jordgubbar, champagne, pärlans underbara pastasallad, bröd, vin och lite läskande frukt... hade inte varit helt fel! Då vi i ärlighetens namn inte hade en aning om vad vi firar tänkte vi läsa på lite, allmänbildning ska ju tydligen inte vara skadligt!(??)

Idag tittar man ut och vädret är inte i närheten av gårdagen, blåsigt, moln, disigt och knappa 20 grader. Lite nerslagen av vädret slår man istället på tv:n och slötittar på morgonprogrammet där vår frågeställning tydligen kommer behandlas. En kulturhistoriker, en etnolog och Pascalido diskuterar och det som framkommer var inte så stort eller omvälvande som vi hoppats. Vi hade föreställt oss ett grymt slag vi vunnit eller att någon viking likt Columbus gjort någon fanatstik upptäckt.

Nähä, tydligen denna dag har vi egentligen firat allt möjligt... Vi har bl.a. firat att Gustav Vasas 1523 valdes till Sveriges kung och kalmarunionen slutligen upphörde, därigenom blev Sverige på nytt en självständig stat. Sedan tyckte Arthur Hazelius, Skansens grundare att vi skulle fira den Svenska flaggans dag. Obekräftade källor säger att det regnade alla dagar utom just den 6:e juni och då blev ju det en bra dag "kalasa". I Skansens årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag."

Från 1916 firas sedan 6:e juni som Svenska flaggans dag och från 1983 blir denna dag dessutom officielt Sveriges nationaldag. Skitkul att det mest berodde på att det råkade vara bra väder en dag för 115 år sedan....

Bäst att vi avslutar med Sveriges nationalsång, fast den kanske mest hör till skolavslutningar och landskamper...?

Google