tisdag 11 september 2007

Så slutar Allsvenskan

Jag roade mig med att försöka se in i framtiden och till min förvåning fick jag se den allsvenska sluttabellen.Den såg ut någonting så här:

1. Malmö Redhawks
Laget har storsatsat på en omedelbar comeback och vete katten om de inte lyckas. Med det lag de mönstrar i dagsläget tar de hem allsvenskan enkelt och lär också förstärka under säsongen för att vara redo för kvalserien när den väl drar igång. Hittills har man kontrakterat spelare som Ville Nieminen, Mikko Eloranta, Jani Hurme, Calle Steen och Magnus Nilsson. Sedan lär laget få tillgång till Carl Söderberg som fortfarande kurerar sin ögonskada och ryktas stanna i Sverige hela säsongen. Problemet för Malmö lär bli att få alla nya spelare att fungera som ett lag. Laget är i stort sett helt nytt jämfört med fjolårstruppen. Mitt tips är trots allt att laget lyckas med bedriften att ta sig tillbaka till hockeyns finrum och Percy får sitt elitlag i sin fina nya arena.

Försäsongsmatcher
Malmö Redhawks-Färjestads BK 2-2
Nordsjälland Cobras - Malmö Redhawks 2-4
IK Oskarshamn-Malmö Redhawks 0-3
Düsseldorf EG-Malmö Redhawks 3-0
Malmö Redhawks -Odense Bulldogs 6-0
Borås HC-Malmö Redhawks 0-4

2. Leksands IF
Liksom Malmö ska Leksand bara ta sig upp i år. Nyförvärv som Ed Belfour, Juha Lind, Robert Petrovicky, Libor Prochazka och senaste ryktet Jeff Friesen talar om denna storsatsning. Likheterna med Malmö fortsätter eftersom att Leksand sin vana trogen byter ut stora delar av laget säsong efter säsong. Den truppen som man har nu kommer säkert att bytas ut eftersom säsongen fortlöper. Här måste man jobba hårt för att få ihop laget till just ett lag. Lyckas man med det kan man knipa andraplatsen bakom Malmö, men mislyckas man med det är katastrofen ett faktum. Jag tror dock att man lyckas med andraplatsen, men misslyckas i kvalserien. Konkurs nästa? Försäsongen har varit ömsom vin ömsom vatten.

Försäsongsmatcher
Leksand - Icebreakers 6-4
Leksand - CSKA Moskva 5-4
Leksand - Herning 3-1
Modo - Leksand 4-1
Köln - Leksand 3-4
Nyköping - Leksand 0-2
Leksand - Timrå 1-1
Leksand - Mora 4-2
Leksand - Brynäs 1-7
Skövde - Leksand 2-5
Rögle - Leksand 4-3

3. IF Björklöven
Björklöven har värvat förståndigt och man har fortsatt att satsa på laget före jaget. Mattias Wennerberg, Johan Svedberg,Christoffer Thörn, Mattias Hellström, Urban Omark och Erik Lindberg har alla elitserierutin som lär bli guld värt när det bränner till. Laget har en hög lägstanivå och det har man visat under försäsongen då man nästan uteslutande satsat på att möta elitserielag och gjort det bra. Laget saknar dock någon riktig naturlig målskytt som kan göra mål i sömnen samt en riktigt offensiv back. Det lag man har nu tar sig till kvalserien, men där tar det tyvärr stopp. Med några spetsförvärv KAN elitseriedrömmen bli sann.

Försäsongsmatcher
Timrå - Björklöven 4 - 2
Sundsvall - Björklöven 7 - 2
Björklöven - Rauman Lukko (sd) 3 - 2
Björklöven - Dynamo Moskva 0 - 4
Björklöven - Skellefteå AIK (sd) 3 - 2
Björklöven - Ässät 2 - 4
Björklöven - Pelicans 0 - 4
Björklöven - Vasa Sport 4 - 1
Skellefteå - Björklöven 8 - 6
Björklöven - Luleå 3 - 3

4. VIK Västerås HK
Västerås blir att räkna med i år också. Laget har påbörjat en satsning som ska leda till elitseriespel om tre år. Patrik Berglunds vara eller icke vara i klubben lär givetvis påverka utgången av säsongen. Talangen Mikael Backlund blir intressant att följa i vinter. Stefan Hellqvist gör bejublad comeback i moderklubben och tillför en hel del rutin tillsammans med Patrik Juhlin och Henrik Nordfeldt i den förhållandevis unga Västeråstruppen. Sett stabila ut på försäsongen. Även Västerås är en het kvalseriekandidat.

Försäsongsmatcher
Södertälje SK - VIK Västerås HK 7-1
VIK Västerås HK - Nyköping HK 1-3
VIK Västerås HK - Herning IK 0-4
Mora IK - VIK Västerås HK 2-4
VIK Västerås HK - KaIPa Kuopio 3-4
VIK Västerås HK - Almtuna IS 3-1
VIK Västerås HK - Bofors IK 6-2
Almtuna IS - VIK Västerås HK 0-3

5. Rögle BK
Ytterligare en klubb som måste brottas med problematiken att lyckas skapa ett lag på noltid. Rögle har bytt ut i stort sett hela fjolårstruppen. Det som talar för Rögle är att man har Kenny Jönsson. Han kan lyfta ett helt lag. Har dock varit skadebenägen och drar han på sig skador kan Rögle dala i tabellen. Kvalseriekandidat med Kenny på isen. Har radat upp intetsägande segrar på försäsongen som givetvis gett självförtroende, men knappast tempo i benen.

Försäsongsmatcher
Helsingborgs HC - Rögle BK 0-0, matchen avbruten 8:02 i första perioden p.g.a. dimma
Nordsjälland Cobras - Rögle BK 2-4
Esbjerg - Rögle BK 1-5
Sønderjyske - Rögle BK Odense 1-4
Odense - Rögle BK 3-4
Rögle BK - Borås HC 4-2
Nybro Vikings IF - Rögle BK 1-4
Rögle BK - IK Oskarshamn 3-2
Rögle BK - Totempo Hvidovre IK 6-1
Borås HC - Rögle BK 6-0
Leksands IF - Rögle BK 3-4

6. Nyköpings Hockey
Nyköpings nye tränare, forne Björklövenstjärnan Alexander Beliavski, får en intressant utmaning i att forma Nyköping och dess 11 nya spelare. Varierande relutat på försäsongen gör att det öär svårt att sätta fingret på vilken kapacitet laget egenligen har. Kan överraska, men kan även floppa. Hur det än går kommer Sasja att hyllar enormt när Björklöven- Nyköping möts uppe i Skycom Arena. Lita på det!

Försäsongmatcher
Bofors - Nyköpings Hockey 2-3
Västerås - Nyköpings Hockey 1-3
Nyköpings Hockey - KalPa 3-3
Hästen Hockey - Nyköpings Hockey 4-4
Nyköpings Hockey - AIK 4-5
Nyköpings Hockey - Hästen Hockey 3-4

7. AIK IF
AIK är som vanligt svårbedömt, men har i år gjort en intressant värvning genom samarbetet med legendariska ryske tränaren Vladimir Jurzinov. Vem vet vad det kan leda till på sikt? Välutbildade spelare? troligtvis, men knappast en topplacering i år i alla fall. Tappet av poängkungen Stefan Gråhns lär märkas. Jag tippar dom som sjua och dom tar således sista playoffplatsen.

Försäsongmatcher
Mora IK - AIK 6-3
Rapperswil-Jona Lakers - AIK 6-1
AIK - Ässät 4-3 es
AIK - Almtuna IS 0-3
IK Oskarshamn - AIK 2-2
Almtuna IS - AIK 1-8
HC Vita Hästen- AIK 6-5
Nyköpings HK - AIK 4-5
AIK - Bofors IK 4-1

8. Växjö Lakers
Laget var mycket nära att skrälla mot Björklöven i fjolårets play off spel. I år tar man nya tag men kommer att få det svårt.Man har tappat många tongivande spelare i form av Johan Andersson, Steve Saviano, Christian Jacobsson, Daniel Ström, Torsten Yngvesson och jag tror att Växjö får se fram emot en tung säsong. Intressanta nyförvärv i form av lånet forwarden från Linköping Sebastian Lauritsen och Luleåbacken Marcus Nyberg.

Försäsongmatcher
Växjö Lakers - Nybro Vikings 4-3
Aalborg - Växjö Lakers 4-1
Fredrikshamn - Växjö Lakers 1-2
Borås HC - Växjö Lakers 3-2
Växjö Lakers - Troja/Ljungby 4-3
Växjö Lakers - Fredrikshamn 3-1
Växjö Lakers - Borås HC 3-4
Växjö Lakers - Nybro Vikings 4-1

9. Borås HC
Intressant nykomling som inte kommit för att se och lära utan gör en satsning för att etablera sig som ett allsvenskt lag och det tror jag man har alla chanser att lyckas med. Värvningarna av Jens Karlsson (f.d. Frölunda),Mats Hansson (f.d. Timrå)och Gustaf Wesslau (Malmö) imponerar. Man har även plockat in Almtunas Per Fernhall och Nybros poängbäste back ifjol Elias Fälth och jag tror att laget kan överaska många lag. Tappade duktige Fabian Brunnström till Färjestad inför säsongen. Borås blir definitivt inget stryklag i allsvenskan. Elitseriemeriterade Gunnar Persson är ny tränare.

Försäsongmatcher
Borås HC - Växjö 3-2
Borås HC - Comet 3-2
Rögle - Borås HC 4-2
Kristianstad - Borås HC 3-5
Borås HC - Nybro 2-2
Nybro - Borås HC 1-3
Växjö - Borås HC 3-4
Borås HC - Malmö 0-4

10. IF Sundsvall Hockey
Sundsvall har haft liten omsättning av spelare och är ett fungerade lag untan större stjärnor. Får förlita sig till Niklas Zetterström som var ett jagat byte inför säsongen, men valde att stanna i Sundsvall. Stabil försäsong där den inledande storsegern över Björklöven borgar för en hygglig säsong.

Försäsongmatcher
Sundsvall Hockey - IF Björklöven 7-2
Östersund - Sundsvall Hockey(cup) 1-4
Trondheim - Sundsvall Hockey(cup) 3-5
Sundsvall Hockey - Almtuna IS 2-2
Sundsvall Hockey - Brynäs IF (SCA Cup) 1-5
Sundsvall Hockey - MoDo (SCA Cup) 2-4
Sundsvall Hockey - Timrå IK (SCA Cup) 2-3

11. Almtuna IS
Återigen en klubb som näst intill bytt ut hela truppen, men kvar finns NHL-veteranen Marcus Ragnarsson som måste betyda lika mycket för Almtuna som Kenny Jönsson betyder för Rögle. Hur klarar man tappet av Gusten Thörnqivst i målet? Intressanta förvärv i förra årets J-20 landslagsman från Djurgården Alexander Ribbenstrand och Hammarbys Jonathan Persson som gjorde hela 35 poäng på 42 matcher förra säsongen.

Försäsongmatcher
Almtuna - Linköping 2-4
Almtuna - Brynäs 1-3
Huddinge - Almtuna 1-3
AIK - Almtuna 0-3
Almtuna - AIK 1-8
Almtuna - Kalpa 2-6
Sundsvall - Almtuna 2-2
Västerås - Almtuna 3-1
Almtuna - Huddinge 4-1
Almtuna - Västerås 0-3

12. Bofors Bobcats
Bofors har sakta med säkert de semnaste åren blivit lite sämre för vart år som gått och i år ser jag ingen ändring. Tappet av Sebastian Lauritsen kommer att märkas och man har inte förstärkt laget med spelare som kommer att höja klassen på laget. Det blir en kamp på den undre halvan av tabellen.

Försäsongmatcher
Bofors IK - Skåre BK 4-2
Bofors IK - Nyköpings HK 2-3
Bofors IK - Mora IK 0-1
VIK Västerås HK - Bofors IK 6-2
A I K IF - Bofors IK 4-1

13. IK Oskarshamn
Oskarshamn, en klubb som för tre säsonger såg ut att kunna utmana om en elitserieplats, har sedan dess stadigt blivit sämre för att ifjol sluta på en tionde plats i allsvenskan. I år har man näst intill bytt ut hela laget och satsat på många unga spelare. Lånet Ola Svanberg från HV 71 och förre Röglespelare Daniel Åhsberg lär få dra ett tungt lass i detta orutinerade lag. Intressant förvärv också i Eetu Qvist från SM-liiga laget KalPa. Laget lär säkert varva bra insatser med djupdykningar.

Försäsongmatcher
IK Oskarshamn - Tranås AIF 10-3
IK Oskarshamn - Malmö Redhawks 0-3
Rödovre - IK Oskarshamn 4-3
IK Oskarshamn - Nybro Vikings 2-3
Huddinge - IK Oskarshamn 2-2
AIK - IK Oskarshamn 2-2
Rögle BK - IK Oskarshamn 3-2
Olofström - IK Oskarshamn 3-3
Nybro Vikings - IK Oskarshamn 4-3
IK Oskarshamn - Örebro Hockey 8-3

14. Hammarby IF
Hammarby har inför säsongen tappat 120 poäng ifrån förra säsongen i och med att Patrik Bergström (AIK), Jonathan Persson (Almtuna), Anders Strandberg (Lilleström) och Jens Persson (LN 91) lämnat klubben. Hur ersätter man fyra av de top sex i den interna poängligan? Jo, med spelare som inte riktigt duger någon annanstans. Det är i och för sig en sanning med modifikation. Johan Andersson från Södertäljes J-20 lag gjorde 45 poäng på 40 matcher ifjol och kan bli en hit. Trots honom kommer Hammarby att få en mycket svår säsong och kan mycket väl få avsluta säsongen med att kvala för sin existens i allsvenskan. Resultaten på försäsongen skrämmer ju inte direkt livet ur någon heller. Jo, förresten, möjligen deras egna fans.

Försäsongmatcher
Hudiksvalls HC-Hammarby 1-5
Kovland-Hammarby 0-5
Ånge IK-Hammarby 3-7
Hammarby-Örebro 1-3
Nacka-Hammarby 1-6
Hammarby-KalPa 0-2
Huddinge-Hammarby 6-3
Örebro-Hammarby 5-4
Hammarby-Huddinge 5-5
Hammarby-Arboga 6-2
Hammarby-Tre Kronor J20 3-3

15. Nybro Vikings IF
Ett lag som fört sin tillvaro just ovanför kvalspelsstrecket de säsonger man spelat i allsvenskan och inget annat tyder på att laget ska göra annat i år. Likt Hammarby har man tappat de flesta av lagets poänggörare, nogare räknad 6 av dom 7 bästa i den interna poängligan. Över 190 poäng från förra säsongen är borta. Dessa sex spelare är Richard Gynge(Brynäs), Robert Kimby(Almtuna), Jonny Ågren(Morzine), Elias Fälth(Borås), Christian Magnusson(Växjö) och Erik Hjalmarson(Stjernen). Man har även tappat den lovande backen Linus Morin till Brynäs. Bland nyförvärven som ska fylla luckorna eller de stora hålen kanske man ska säga, märks bland annat Fredrik Strid, sprungen ur Brynäs organisation som öste in poäng i divison 1 förra säsongen med Skövde. Även Fredrik Näslund från Nyköping lär få en hel del speltid. Laget har även förstärks med videoamerikaner som kan vara både fågel eller fisk eller ska vi säga kråka eller brax? Risk för sensation? Knappast. Risk för kval? Överhängande.

Försäsongmatcher
Växjö -Nybro 4-3
Nybro -Tingsryd 2-3
Oskarshamn -Nybro 2-3
Nybro -Mörrum 6-1
Nybro -Rögle 1-4
Borås -Nybro 2-2
Nybro -Borås 1-3
Nybro -Oskarshamn 4-3
Växjö -Nybro 4-1

16. Huddinge IK
Huddinge klarade sig kvari allsvenskan via kvalspel förra säsongen. Nu har man tappat lagets två stora stjärnor, Linus Klasen (Södertälje) och Johan Älgekrans (Storhamar). Bland nyförvärven märks framförallt Nyköpings poängkund Daniel Karlunden och rutinerade Roger Jönsson med 150 elitseriematcher i bagaget. Ut över dess har man framförallt fyllt upp truppen med egna juniorer. Räcker detta? Nä, det blir en ny sväng via kvalspel. Klara man det i år igen?

Försäsongmatcher
Huddinge IK - Almtuna IS 1-3
Hammarby IF - Huddinge IK 5-5
Huddinge IK - IK Oskarshamn 2-2
Huddinge IK - Hammarby IF 6-3
Örebro HK - Huddinge IK 2-2
Dundalk Bulls - Huddinge IK 2-8
Belfast Giants - Huddinge IK 3-5
Huddinge IK - Belfast Giants 3-3
Almtuna IS - Huddinge IK 4-1
Huddinge IK - Skövde IK 5-3
Väsby IK HK - Huddinge IK

Inga kommentarer:

Google