tisdag 16 oktober 2007

Mycket viktig seger mot Malmö

3-1 mot Malmö Redhawks var precis vad ett hårt ansatt Björklöven behövde. Trots att matchen inte bjöd på något större finlir utan mest bestod av kamp betyder den här segern enormt mycket för Löven.

Annars startade matchen som vanligt. Löven får inledningsvis ett antal chanser i powerplay utan att lyckas och sedan gör motståndarna mål. Återigen efter halvtaskigt försvarspel där markeringen var obefintlig. I det läget kändes allt som vanligt. Löven kom nästintill ingenstans och det kändes som om Malmö kontrollerade matchen helt och hållet utan att på något sätt imponera.

I andra perioden kom Löven ut som ett helt annat lag. Fart och fläkt som också tände en halvfylld Skycom Arena och det kändes som Löven var på väg att ta över matchen. Ett par Löven utvisningar höll dock på att förstöra den gröngula kvällen. Då klev "mannen som kan göra viktiga mål" Johan Bergmark fram och i spel 4 mot 5 lyckades kvittera genom ett sk. skitmål. Han kom utmed högerkanten och ur verkligt snäv vinkel lyckades han få in pucken mellan Jani Hurmes benskydd i Malmömålet. Efter det tog Löven över matchen och med bara 35 sekunder av perioden kunde löven ta ledningen med 2-1 genom ex.Malmöspelaren Johan Forsberg som elegant spelades fram av ynglingen Kristoffer Berglund. Målet gladde mig också extra mycket eftersom det var länge sedan som jag såg Löven göra ett RIKTIGT mål, dvs många medvetna passningar i rad och inget mål av slumpkaraktär. Skönt också att se att det jag hoppades inför matchen skedde, nämligen att en spelare i Löven någon gång kunde göra mål på sitt gamla lag. Det har ju drabbat Löven otaliga gånger genom världshistorien och senast mot Rögle gjorde ju Sondell det.

Jag måste tillstå att jag kände sen tor oro inför den tredje perioden. Hur skulle Löven spela? Skulle man bevaka sin ledning eller skulle man fortsätta sin frejdiga spelstil ifrån den andra perioden och hur skulle Malmö agera? De kändes som om de gått på sparlåga i de två första perioderna. Skulle de gasa på rejält i tredje?

Märkligt nog kände jag ganska tidigt i tredje perioden att Löven var det starkare laget och man kunde hålla Malmö stången relativt lättvindigt. Visst skapade Malmö en hel del målchanser, men en storspelande Thomas Selstedt agerade hur säkert som helst som sista utpost. När Löven sedan gjorde 3-1 lät faktiskt de 3 601 som hittat till Skycom som minst 6 000 plus moms. Målet var också härligt att se när Mattias Wennerberg, som fått utstå en hel del spott och spe på sistone bland fansen, med imponerande styrka tog sig ner i Malmös ena sarghörn, drog en spelare, spelade snyggt fram Mattias Hellström som i sin tur snabbt levererade pucken vidare till "mannen som ofta gör viktiga mål" Johan Bergmark som med öppet mål inte kunde undgå att definitivt avgöra matchen. Efter det försökte Malmö att med 6 utespelare krypa sig närmare, dock utan att lyckas.

Totalt sett en mycket väl genomförd match av Löven och nu vete katten om inte laget har hittat så pass mycket självförtroende att man ska våga åka ned till Stockholm och ta en säker seger mot Hammarby på fredag och sedan köra över Huddinge hemma på onsdag i nästa vecka.

Boxplay såg lika bra ut idag som senast mot Rögle och försvarsspelet ser stabilare och stabilare ut för var dag som går. Oroande dock att en spelare som Erik Lindberg har så förtvivlat svårt att hantera pucken. Han hamnar ofta i tidsnöd med rejäla indianer som följd. Att han sedan ibland ser ut som Bambi på han i förbättrar inte saken. Är dock mycket bra kring sargerna. Anfallsspelet kan se bättre ut, men laget jobbade riktigt bra i två perioder. Laget har fortfarande svårt att skapa riktigt rena målchanser, men samtidigt ska man komma ihåg att de idag mötte Malmö som är ett av seriens klart bästa lag. Om man visade det idag låter jag vara osagt, men löven vann och DET känns just nu riktigt bra!
+++
Matchens märkligaste: Johan Bergmarks utvisning efter 19:35 i sista perioden då han precis efter ett lövenavslut åker in på mål varpå Jani Hurme har ett kliv ut och Johan åker ut för slashing? Domaren menade att det var andra gången han attackerat Hurme i matchen. Första gången var i första perioden som Johan försökte styra ned ett backskott. Hög klubba? Troligtvis, men definitivt ingen attack på målvakten.

Matchens roligaste: Att se backparet Kristoffer Berglund och Karl-Johan Lundström agera så moget, tufft och resolut som de gjorde matchen igenom. Grabbarna är inte mer än en tvärhand hög och tillsammans väger de knappt mer än sasja Beliavskis högerlår, men som de spelar. Offensiva raider, tuffa tacklingar och iskalla med pucken. Hoppas innerligt att de stannar många säsonger.

Matchens "han kan man lita på": Joakim Fagervall lovade att nu vänder det. Nu ska vi ännu inte dra för stora växlar av denna match. Förluster i Stockholm lär försätta laget i samma båt som tidigare, men segrar där och han får definitivt rätt. Då har det vänt.

Matchens sämste: Ville Nieminen? Såg ut som Edwin Frylén omskolad till forward.